8 Σεπτεμβρίου – Παγκόσμια ημέρα φυσιοθεραπείας.

Οι φυσιοθεραπευτές μπορούν να βοηθήσουν τα άτομα να εκμεταλλευτούν τις δυνατότητες τους και να συμμετέχουν πλήρως στην κοινωνία – άσχετα με το ποια δυσλειτουργία ή πάθηση έχουν. Αυτός είναι άλλωστε και ο στόχος της επιστήμης της φυσιοθεραπείας.

Για το 2014 η παγκόσμια ημέρα εορτασμού της φυσιοθεραπείας έχει για κεντρικό σύνθημα το ΄΄Movement for health’’ . Mε αυτό τον τρόπο, η παγκόσμια επαγγελματική οργάνωση των φυσιοθεραπευτών (WCPT) δηλώνει την αναγκαιότητα της σωματικής δραστηριότητας στην προσπάθεια για ένα υγειές και πλήρες κινητικά σώμα.

Έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι με διάφορες δυσλειτουργίες είναι λιγότερο πιθανόν να προσληφθούν ή να παίξουν έναν ενεργό ρόλο στην κοινωνία και αυτό έχει προσωπικό κόστος στους ιδίους. Η έλλειψη κοινωνικής συμμετοχής από άτομα με σωματική δυσλειτουργία κοστίζει σε κάποιες οικονομίες μέχρι και το 7% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος.

Ωστόσο η WCPT λέει πως δεν θα έπρεπε να είναι έτσι. ‘’Οι φυσιοθεραπευτές παίζουν ένα πολύ σημαντικό ρόλο στο να υποστηρίζουν ανθρώπους με παθήσεις και αναπηρίες έτσι ώστε να συμμετέχουν πλήρως στην κοινωνία”. Η πρόεδρος της WCPT , Marilyn Mofflat δηλώνει : ‘’ Οι φυσιοθεραπευτές ειδικεύονται στην ανθρώπινη κίνηση αναγνωρίζοντας τους παράγοντες που αποτρέπουν τα άτομα από το να είναι όσο το δυνατόν ενεργά και αυτοεξυπηρετούμενα και μετά προσπαθούν να βρουν τρόπους να τους ξεπεράσουν μέσω της αποκατάστασης και της προώθησης της σωματικής δραστηριότητας.

Ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας (WHO) και η παγκόσμια τράπεζα (world bank) αναφέρουν σε κοινή τους έκθεση : ‘’ η αποκατάσταση είναι μία πολύ καλή επένδυση καθώς ισχυροποιεί την ανθρώπινη ικανότητα. Θα πρέπει να ενσωματωθεί στην γενική νομοθεσία στον τομέα της υγείας, της εκπαίδευσης, της εργασιακής απασχόλησης, των κοινωνικών υπηρεσιών και στην ειδική νομοθεσία για τα άτομα με σωματικές δυσλειτουργίες.

Για την παγκόσμια ημέρα φυσιοθεραπείας, αυτό το μήνυμα πρέπει να φτάσει στους πολιτικούς και στους φορείς χάραξης πολιτικής, έτσι να καταλάβουν πως επενδύοντας στην φυσιοθεραπεία και στις υπηρεσίες που προσφέρουν, δεν μεταμορφώνουν προς το καλό μόνο τις ζωές των ανθρώπων, αλλά έμμεσα επιδρούν θετικά και την οικονομία. 

Αναστάσιος Παπαλαζάρου,Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

 Πηγή: www.nutrimed.gr