Γιορτινές διακοπές; Ώρα για οικογενειακά πρωινά!

Ήρθαν τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά! Επιτέλους… οι γιορτές ήρθαν, ώρα για ξεκούραση, ώρα για να κάνουμε όλα αυτά που μας ‘απαγορεύει’ η καθημερινότητά μας. Και ένα από αυτά είναι το οικογενειακό αντάμωμα. Τα Χριστούγεννα και η πρωτοχρονιά, άλλωστε, χαρακτηρίζονται ως οικογενειακές γιορτές αφού αποτελούν μια καλή ευκαιρία για οικογενειακές συγκεντρώσεις, συζητήσεις και ιστορίες…

Οικογενειακά τραπέζια

Τα οικογενειακά γεύματα και η συγκέντρωση της οικογένειας γενικά γύρω από το τραπέζι έχει μελετηθεί ουκ ολίγες φορές. Κι αυτό γιατί; Γιατί όπως έχει φανεί, οι συνήθειες της οικογένειας επηρεάζουν πολλούς παράγοντες όχι μόνο των παιδιών αλλά και των ίδιων των γονέων. Καταρχάς, τα οικογενειακά τραπέζια ενώνουν την οικογένεια, ενισχύουν την ψυχική και συναισθηματική ισορροπία των μελών, προάγουν την κοινωνικοποίηση ενώ ταυτόχρονα συμβάλλουν στη διαμόρφωση ενός ισορροπημένου τρόπου διατροφής και υγιούς σωματικού βάρους.

Μάλιστα, έχει φανεί ότι τα παιδιά που τρώνε μαζί με την οικογένειά τους τουλάχιστον 5 φορές την εβδομάδα είναι πιο προστατευμένα από το στρες, τη βουλιμική συμπεριφορά ή την εμμονή με το αδυνάτισμα κατά την εφηβεία. Ενώ σε άλλη μελέτη που έγινε σε ελληνικές οικογένειες από τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Η Διατροφή του παιδιού» φάνηκε ότι ο ρόλος των γονιών και τα οικογενειακά γεύματα έχουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της διατροφικής συμπεριφοράς, στην υιοθέτηση της σωματικής δραστηριότητας από τα παιδιά και στην εμφάνιση παχυσαρκίας.

Δώστε το παράδειγμα

Είναι αλήθεια ότι τα παιδιά και οι έφηβοι μιμούνται τους μεγαλύτερους ή ότι γενικά ψάχνουν κάποιο πρότυπο να μιμηθούν. Γίνετε λοιπόν εσείς το πρότυπό τους.

1. Παροτρύνετε όλη την οικογένεια να καθίσει στο τραπέζι.
2. Μην ξεκινήσετε να τρώτε προτού καθίσουν όλοι.
3. Μην σηκωθείτε από το τραπέζι πριν να τελειώσουν όλοι με το φαγητό τους.
4. Έχετε πάντα πάνω στο τραπέζι ένα μπολ με φρούτα για να εκτίθενται τα παιδιά σε αυτά και σιγά σιγά να αρχίσουν να τα δοκιμάζουν. Μην ξεχνάτε ότι ένα παιδί πρέπει να εκτεθεί τουλάχιστον 10 επαναλαμβανόμενες φορές σε ένα καινούριο τρόφιμο για να μπει στη διαδικασία να το δοκιμάσει.

Χτίστε αναμνήσεις..ξεκινώντας από το πρωινό

Οι αναμνήσεις που έχουμε από τα παιδικά μας χρόνια είναι σημαντικές και καθοριστικές για όλη την υπόλοιπη ζωή μας. Βοηθήστε, λοιπόν τα παιδιά σας ξεκινώντας από το οικογενειακό πρωινό.

Απολαύστε, όλη η οικογένεια το πρωινό σας βάζοντας πάνω στο τραπέζι φρούτα, 100% φυσικούς χυμούς, ψωμί – φρυγανιές – δημητριακά πρωινού ολικής άλεσης, γάλα. Είναι πολύ ενδιαφέρον μάλιστα αν αφήσετε πάνω στο τραπέζι τις συσκευασίες των τροφίμων έτσι ώστε να δώσετε το ερέθισμα στα παιδιά να διαβάσουν τις ετικέτες τους και να σας κάνουν ερωτήσεις. Φυσικά, ακόμα καλύτερο παράδειγμα θα ήταν αν μπαίνατε και οι ίδιοι στη διαδικασία να διαβάσετε τις ετικέτες.

Για παράδειγμα, αφήστε πάνω στο τραπέζι τη συσκευασία των δημητριακών σας δίνοντας την αφορμή να συζητήσετε για το τι είναι η ολική άλεση, τι άλλο περιέχουν τα δημητριακά που τρώτε όπως βιταμίνες Β, σίδηρο, ασβέστιο, και εξηγήστε τους γιατί είναι μια καλή επιλογή στο πρωινό μας!

Το top 5 αγαπημένων πρωινών για τα παιδιά

Όπως έχουν δηλώσει τα ίδια τα παιδιά, το top 5 των αγαπημένων τους πρωινών είναι δημητριακά, αυγά, τοστ, βάφλες και pancakes.

Τώρα στις γιορτινές διακοπές, είναι ευκαιρία να φτιάχνετε κάθε μέρα ένα διαφορετικό πρωινό βάζοντας φαντασία και έχοντας σαν βάση τις παραπάνω επιλογές τους. Έτσι, θα γίνει το πρωινό γεύμα συνήθεια και λατρεία! Αφήστε στην άκρη επιλογές όπως κρουασάν και τυρόπιτες φούρνου. Έτσι κι αλλιώς, ειδικά τώρα στις γιορτές όλο και κάτι παραπάνω θα φάτε, οπότε… «μην χαλάτε» και το πρωινό σας.

 Γεμίστε 1 μπολ με δημητριακά πρωινού ολικής άλεσης και γάλα χαμηλό σε λιπαρά. Κάντε τα ακόμα πιο ελκυστικά για τα παιδιά επιλέγοντας δημητριακά χαμηλών λιπαρών με λευκή ή μαύρη σοκολάτα, με φουντούκι και σοκολάτα ή με φρούτα.
 Φτιάξτε pancakes με λίγο αλεύρι ολικής άλεσης και δημητριακά πρωινού ολικής άλεσης με κομμάτια αποξηραμένων φρούτων.
 Φτιάξτε τοστάκια με τυρί και γαλοπούλα χαμηλών λιπαρών και συνοδέψτε τα με αυγό βραστό και 100% φυσικό χυμό.

Τα όμορφα τραπέζια με τις ποικίλες επιλογές πρωινού δεν είναι μόνο για τις ταινίες. Κάντε το και εσείς. Ξεκινήστε τώρα στις γιορτινές διακοπές και κάντε το συνήθεια για τα σαββατοκύριακα αλλά και την καθημερινότητα! 

Αναστάσιος Παπαλαζάρου,Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

 Πηγή: www.nutrimed.gr